top of page

Ändring av momssats.

Från och med den 1 april 2023 höjs skattesatsen på reparationer av cyklar, skor, kläder, lädervaror och hushållslinne från 6 procent till 12 procent. Denna ändring inträder alltså 1 april, dvs. den tidigare momssatsen (6 procent) skall tillämpas vid reparationer som skett före den 1 april.


Skattesatsen har ändrats en del det senaste året. Den 1 juli 2022 beslutade den förra regeringen att sänka skattesatsen från 12 procent till 6 procent. Syftet med den låga skattesatsen var att främja en mer miljövänlig och hållbar konsumtion. Fler ska kunna reparera redan befintliga varor istället för att köpa nytt. Denna förändring varade knappt i ett år. Skälet till att skattesatsen återgår till 12 procent är för att sittande regering vill öka enhetligheten i mervärdesskattesystemet.


Vilka reparationer omfattas av de ”nya” reglerna? All form av reparationer som är att förebyggande syften omfattas, både akuta reparationer och reparationer som utförs för att minska behovet av framtida reparationer. Exempel på detta kan vara byte av skivbromsbelägg på en cykel eller inoljning av en cykelkedja.


Läs mer i Skatteverkets rättsliga vägledning om hur de olika varorna definieras och vad som klassas som reparationer, eller hör av dig till oss om ni har frågor.

223 visningar0 kommentarer

コメント


bottom of page