top of page

FIVE´s tips till en bättre pension

Uppdaterat: 16 dec. 2022

Pension kan kännas långt bort och något du tänker du skall ta tag i... sen eller snart men inte just nu.

För dig som egenföretagare är det viktigt att avsätta medel till din pension, och det är något

du själv ansvarar för. Tänk på att faktiskt ta ut lön och/eller överskott om det finns utrymme och att spara smart!


För att du som företagare ska få samma pension som om du vore anställd, behöver

du ta ut en lön. Det är lönen du tar ut och skattar för som ger dig allmän pension. Det är det som syns i det orangea kuvertet du får hem i brevlådan.


Har ni på ditt företag ett tjänstepensionsavtal för alla anställda är det vanligast att man själv ingår i den. Beroende på ersättning så brukar bolagets pensionsavsättning vara 4,5-6% av de lönerna som är berättigade till tjänstepension.


Är du företagare och själv kan välja hur mycket pension som ska sättas av genom bolaget så finns det ett tak på 35 % av din lön. Allt under 35 % är helt avdragsgillt i bolaget. Five rekommenderar att man har en kombination av olika sparande. T.ex. kan man ingå i pensionsavsättning ihop med övriga anställda, men att man även sätter av ett fritt sparande i t.ex. en bolagskapitalförsäkring.


Notera också att på varje inbetald tjänstepensionskrona så beskattas 24,26 % av det beloppet i särskild löneskatt. Den deklareras och betalas i bolaget inkomstdeklaration.


Det kan kännas som en snårig djungel det här med pension och tveka inte att höra av dig till din redovisningskonsult om du har frågor eller vill bolla dina tankar kring pensionen!

289 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page