För att veta vilken bolagsform som passar din verksamhet bäst måste man titta på många olika faktorer. Det finns fördelar med båda bolagsformerna och det är din verksamhets specifika behov som blir avgörande.
Några frågor du ska ställa dig:
- Hur många delägare kommer bolag ha?
Om ni är flera delägare eller om du vill ha möjlighet att ta in fler delägare längre fram är det enkla svaret aktiebolag.
- Hur snabbt vill du att bildandet ska gå?
Det är enkelt och går väldigt fort att starta en enskild firma. Det enda du behöver göra är att registrera dig för F-skatt på verksamt.se. För att starta ett aktiebolag krävs mer arbete och tar oftast några veckor att få igång.
- Förväntad vinst?
Här kommer den skattemässiga biten in. I en enskild firma beskattas du för hela företagets vinst årligen. I ett aktiebolag kan du ta ut den lön du vill samt ta utdelning till 20% skatt. I ett aktiebolag kan du planera och dra fördel av en del skattemässiga regler. Om du förväntar dig höga vinster blir aktiebolag mer fördelaktigt.
- Vad finns det för risker i verksamheten, krävs stora investeringar?
I den enskilda firman är du personligt ansvarig över företagets skulder och åtaganden. Ett aktiebolag är en egen juridisk person. Detta betyder att du som privatperson inte bär ansvaret över företagets skulder och åtaganden utan det enda du riskerar är det inbetalda aktiekapitalet.
- Har jag möjlighet att gå in med aktiekapital?
För att starta ett aktiebolag behövs som minst 25 000 kr i aktiekapital. Detta är pengar som du som ägare behöver betala in till aktiebolagets bankkonto.
- Vad ska ditt företag ha för image och status?
Om du ska ha större företag som kunder eller intressenter går det inte att sticka under stolen med att ett aktiebolag ofta upplevs som mer seriöst och har högre status än en enskild firma.
- Hur stor kommer administrationen vara?
Administrationen är mer krävande i ett aktiebolag både när det gäller tid och kunskap. Ett aktiebolag ska upprätta årsredovisning, ha bolagstämmor och styrelsemöten. En enskild firma behöver i de flesta fall enbart upprätta ett förenklat årsbokslut.
Vill du diskutera detta mer och få hjälp med att starta bolag är du mer än välkommen att höra av dig till oss på Five så förklarar vi mer djupgående och hjälper dig att komma igång!
Kommentare