top of page

Har du friskvårdsbidrag kvar att utnyttja? Det finns många roliga aktiviteter att satsa på!

Året första vårmånad är här och för med sig både ljus samt varmare vindar och temperaturer. Det kanske innebär att det spritter lite i mer i benen och det börjar kännas lättare att ta sig ut och röra på sig. Då kan det vara bra att se över vilka rutiner och avtal det finns kring friskvård på ditt företag.

Enkelt förklarat är friskvårdsbidraget ett sätt för arbetsgivaren att ge sina anställda möjlighet till enklare slag av motion och friskvård. Både avdragsgillt för företaget och skattefritt för den anställde. Vanligast är att få ersättning på lönen efter uppvisande av kvitto. Det vill säga att man som anställd får ersättning i efterhand för utlägget.

Några regler som måste följas för skattefriheten är:

· Beloppet får inte överstiga 5 000 kr.

· Alla anställda måste erbjudas och kunna ta del av samma förmån.

· Bidraget får inte användas till att köpa utrustning.

· För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får varje tillfälle inte överstiga 1 000 kr.

Driver du eget bolag i form av ett aktiebolag, räknas du som anställd och kan därmed också ta del av friskvårdsbidraget. Om du driver en enskild firma får du däremot inte räkna dig själv som anställd och kan därmed inte heller ta del av förmånen.

Friskvårdsbidraget behöver inte användas till att endast köpa gymkort utan kan användas till bland annat massage, yoga eller frisbeegolf.

Om inget av det passar dig kanske något i följande lista av aktiviteter kan väcka ditt intresse:

· Bowling

· Golf

· Amerikansk fotboll

· Cheerleading

· Fäktning

· Orientering

· Ridning

· Skrattgympa

Det är upp till företaget att bestämma vad bidraget får användas till, efter den praxis och lagstiftning som finns. Bra att tänka på är att det inte är typen av aktivitet som avgör skattefriheten för den anställde utan huruvida det finns inslag av motion eller om aktiviteten fungerar som avslappning.

Om ni har frågor om hur friskvårdsbidraget kan användas på ert företag, tveka inte på att höra av er till oss på FIVE Accounting, så guidar vi er rätt!

226 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page