top of page

Julgåva – unna din personal något extra i år och utnyttja den tillfälliga skattefriheten

Tidigare och förmodligen kommande år gäller regeln att julgåvan är skattefri för dig som anställd om värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms. Under perioden 1 juni 2020 till 31 december 2020 gäller dock en tillfällig skattefrihet för gåvor från arbetsgivare på ytterligare 1 000 kronor inklusive moms.


Detta betyder att du i år kan kombinera dessa och ge dina anställda en julgåva värd 1 450 kr inklusive moms var. Företaget får då lyfta moms samt att kostnaden är avdragsgill. Viktigt att notera är att detta inte gäller pengar eller presentkort som kan bytas till pengar.


Det finns två gåvor till som är skattefria för den anställde/avdragsgill för företaget:


- Jubileumsgåva

Detta är en gåva som kan ges till de anställda i samband med att företaget firar 25, 50 ,75 eller 100-årsjubileum. Värdet får inte överstiga 1 350 kronor inklusive moms.


- Minnesgåva

Detta är en gåva som kan ges till varaktigt anställda i samband med att de når en viss ålder (jämna födelsedagar från 50 år och uppåt) eller i samband med att anställningen upphör. Den kan även ges om den anställde arbetat i företaget en längre tid (minst 20 år). Värdet får inte överstiga 15 000 kr inklusive moms.


Minnesgåva kan du endast få (skattefri) två gånger under din anställning. När din anställning upphör samt vid något annat tillfälle enligt ovan.


Många företag vill även visa sin uppskattning till sina kunder såhär vid jultider. Det man då får tänka på är att dessa representationsgåvor inte är avdragsgilla. Skatteverket anser dock att enklare reklamgåvor upp till ett värde av 300 kr är avdragsgillt. Det kan då handla om företagets egentillverkade varor eller enklare presentartiklar med företagets logga på.


Det gör stor skillnad på den faktiska kostnaden om gåvorna är avdragsgilla/skattefria eller inte, både för den anställda och för företaget.


Har du frågor – tveka inte på att höra av dig till oss.

265 visningar0 kommentarer

留言


bottom of page